Filter
Gordijnen
ARTIKELEN

KLEUR

Gordijnen
ARTIKELEN

KLEUR

Home Made By materialen in between gordijnen

Inbetween gordijnen - materialen

Inbetweens of in between gordijnen zijn in allerlei soorten samenstellingen te vinden, maar zijn meestal van 100% polyester of als combinatie van polyester en katoen. Onze Interior Designer helpt je graag bij het maken van de juiste kleur- en materiaalkeuze, in de winkel of bij jou thuis.

Vezels

De stofsamenstelling bepaalt de eigenschappen van de stof. Vaak wordt een mix van meerdere vezels gebruikt om zo de gunstige eigenschappen van verschillende vezels combineren. We onderscheiden:

-natuurlijke vezels (katoen, vlas (linnen), jute, wol, zijde
-kunstmatige vezels op natuurlijke basis: viscose, lyocell, acetaat, glas
-kunstmatige vezels op synthetische basis: polyamide, polyester, polyacryl, aramide, elasthan

De volgende vezels worden veel gebruikt in gordijnen:

Katoen (co)

Katoen is een natuurlijk vezel, afkomstig van de zaadpluizen van de katoenplant. De kwaliteit van katoen kan verschillen. Dit is afhankelijk van de bewerkingen door de fabrikant [denk aan een katoenen T-shirts]. Hoe langer de gebruikte katoenvezel, hoe beter de kwaliteit. Katoen wordt vaak in een katoen/polyester menging gebruikt met als gevolg de mooie uitstraling van katoen en de sterke eigenschappen van polyester.

Eigenschappen van katoen:

-Het is sterk en slijtvast
-Het kan vocht goed absorberen. Dit betekent dat ze bij vochtig weer kunnen uitrekken en in een erg droge ruimte kunnen krimpen. Dit varieert naar gelang de vochtigheidsgraad van de ruimte
-Heeft een vrij hoog krimppercentage.
-Verkleurt sneller dan synthetische vezels. Hang geen felle of donkere kleuren in de zon
-Kreukt snel, maar is ook goed te strijken
-Veel mensen vallen voor de natuurlijke charme van katoen.

Linnen (li)

Linnen is een natuurlijk vezel, afkomstig van de vlasplant. Iedereen is gek op het onregelmatige, maar fijne uiterlijk van linnen. En dus ook op linnen gordijnen. Een nadeel van linnen is de kreukgevoeligheid. Linnen wordt vaak in een linnen/polyester menging gebruikt. De stof heeft dan de mooie uitstraling van linnen en de sterkere eigenschappen van polyester.

Eigenschappen van linnen:

-Het is erg sterk en slijtvast
-Het kan vocht goed absorberen. Dit betekent dat de gordijnen bij vochtig weer kunnen uitrekken en in een erg droge ruimte kunnen krimpen. Dit varieert naar gelang de -vochtigheidsgraad van de ruimte
-Het heeft een vrij hoog krimppercentage
-Het verkleurt sneller dan synthetische vezels. Hang felle of donkere kleuren niet in de zon
-Het kreukt snel, maar is ook goed te strijken.
-Veel mensen vallen voor de natuurlijke charme van linnen.

Viscose (vi)

Viscose is een synthetisch garen dat wordt gewonnen uit de plantaardige cellulose vezel. Dit garen is vochtgevoelig, heeft de neiging tot kreuken maar bevat een mooie zijdeachtige glans en voelt erg zacht aan. Viscose is geen sterke vezel en wordt daarom bijna alleen maar gebruikt in combinatie met andere vezels zoals polyester.

Eigenschappen van Viscose:

-Het heeft een mooie glans.
-Het voelt zacht en luxe aan.
-Het kan veel vocht absorberen.
-Het heeft een hoger krimppercentage en is meestal niet zelf wasbaar.
-Geen sterke vezel.

Polyester (pes)

Polyester wordt versponnen tot filament door smeltspinnen. Deze filamenten worden daarna vaak getextureerd om een grotere volumineusheid te verkrijgen. Tegenwoordig kan men vrij goed natuurlijke structuren imiteren, maar heel vaak wordt polyester gebruikt in een combinatie met een natuurlijke verzel.

Eigenschappen van polyester:

-Polyesterstoffen zijn makkelijk te onderhouden en behoorlijk slijtvast.
-Het is een synthetische vezel.
-Deze stoffen zijn goed bestand tegen vochtige ruimtes [komen niet snel zwarte plekken in en rekken niet zo uit als katoen].
-Het heeft een laag krimppercentage.
-Het verkleurt minder snel dan katoen.
-Het is lichter in gewicht dan natuurlijke vezels.
-Het droogt snel.
-Het is bijna altijd zelf wasbaar.

Acryl (pan)

Arcryl heeft een wollig karakter en wordt daarom veelvuldig toegepast als imitatiewol. Het voordeel van acryl, ten opzichte van wol, is dat het wel wasbaar is. Door het volume van acryl krijgt de stof een vol karakter. Combinaties die veel voorkomen zijn; polyester/acryl of polyester/katoen/acryl.

Eigenschappen van acryl:

-Het is goed bestand tegen zonlicht.
-Het is wasbaar op lage temperatuur.
-Het voelt warm en zacht aan.
-Het is lichter in gewicht dan natuurlijke vezels.
-Het droogt snel.

Qua kleuren is er veel mogelijk. Bijna elk gordijn kan ik elke gewenste kleur gemaakt worden. Dit maakt het er niet makkelijker op de kleur voor je gordijnen te bepalen.

Welke kleur worden je gordijnen?

Enkele tips? Kies voor gordijnen in grijs of zwarte gordijnen in een moderne woonkamer. Ga voor roze gordijnen, gordijnen in blauw of groene gordijnen in een klassieke slaapkamer. De kleur voor gordijnen in je woonkamer zal anders zijn dan de kleur van de gordijnen die je zal kiezen voor een werkruimte. Grijze gordijnen zijn alleskunners. Die kunnen eigenlijk altijd.

 

LET'S DESIGN TOGETHER!